1/05/2009

Stres, dans, miyom, salmonella

Gürültünün stresi iştah kabartıyor! Birisi kilosundan yakınırken "Ses duysam yarıyor" derse şaşırmayın... Çünkü gürültü kilo yapıyor! İnsanı strese sokup, fazla fazla yemek yedirtiyor!.. Nihayet çocuklarınız ya da komşularınızdan müziğin sesini kısmalarını istediğinizde, verebileceğiniz iyi bir cevabınız oldu. Yüksek ve beklenmedik ses patlamaları sizi öylesine strese sokabiliyor ki; kalbiniz hızlanıyor ve iştahınız artıyor!
KADINLAR ETKİLENİYOR

Bir araştırmada; bir grup kadın ve erkeğe matematik problemi çözmeleri ve beyin egzersizi yapmaları söylenmiş. Bu sırada, bulundukları odaya aniden yüksek gürültü patlamaları verilmiş. (Aynı vergileriniz üzerinde çalışırken, çocuklarınızın rap müziği sonuna kadar açması gibi!)
Ses kesildikten ve bulmacalar bittikten sonra bile stres yüzünden insanların kalp atışları tırmanmaya devam etmiş. Bu, çok da alışılmadık bir tepki değil çünkü vücudunuz strese maruz kaldığında onun etkilerini; öncesinde, sırasında ve sonrasında hissedebiliyor. Ama kardiyovasküler sisteminizi en çok geren, sonrasındaki etkiler oluyor.
Bir de şöyle bir durum var: Araştırma sırasında gürültüden kadınların daha çok etkilendiği, çılgına dönmüş gibi patlamış mısır, yağlı peynir ve tatlı yiyecekler yemek istediği görülmüş... Daha da kötüsü; diğer çalışmalar kadın ve erkeklerin, stres krizlerinin ortasında duygusal olarak yemek yeme isteğine kapıldığını; özellikle yağlı ve şekerli yiyeceklere yöneldiğini ortaya koymuş. Yani kalp krizi çantada keklik!

İyi hissetmek için dans edin
Gürültüyü kontrol edemiyorsanız, vücudunuzun buna tepkisini ılımlı hale getirebilirsiniz. Bunun için klasik, stresle mücadele yöntemlerini deneyin. Örneğin; yavaş, derin ve ritmik bir şekilde nefes almak için odaklanın. Bu egzersiz ters durumları atlatmanıza yardımcı olur. Daha sonra çocuklarınızdan en sevdiğiniz şarkıyı yüklemelerini isteyip, eşinizle dans edebilirsiniz. Dans size kendinizi iyi hissettirecektir...

Miyom riskine karşı egzersiz
Kadınlar bu uyarıya kulak verin! Spora daha fazla vakit ayırmak, bir sonraki jinekolojik muayenenizde daha az sorun anlamına gelebilir.
Günde bir saat egzersiz yaparsanız (Buna yürüyüşde dahil) rahminizde miyom oluşma riskini; haftada iki saatten az fiziksel aktivitede bulunan kadınlara oranla yüzde 40 düşürürsünüz.
Miyomların, menopoza girmemiş kadınların yüzde 25'i için sorun yarattığı düşünülürse, bu gözardı edilemeyecek bir durum. (Geri kalan yüzde 75'lik kısımda da bu tümörlerden oluşabiliyor fakat sorun yaratmıyor.)

Miyomlar, rahim duvarında aşırı doku gelişimiyle oluşan iyi huylu tümörlerdir. Kansere dönüşmeseler de sorun yaratırlar. Belirtileri arasında, sancı ve aşırı regl kanamaları yer alır.
Rahimdeki miyomlara yol açan risk faktörlerini kontrol edemezsiniz. Ancak her gün fiziksel aktivitede bulunmak riskinizi düşürür. Ama bunların hiçbiri size, rutin jinekolojik muayenelerden vazgeçme hakkı tanımaz.
Ayrıca yoğun regl dönemleri geçiriyor, bu dönemde karnınızda baskı ve doluluk hissediyor, anormal kramplarla karşılaşıyor ve daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorsanız; bir an önce doktora gitmeniz şarttır.

Köpeğiniz sizi hasta etmesin

Köpeğinize biftekli bir mama verin ve kendinizi sindirim sorunlarına hazırlayın! Çünkü hayvansal gıdalarla yapılan mamalar, tüylü dostunuz için sorun yaratmasa da; taşıdığı 'salmonella' bakterisi yüzünden sizde 12 ila 72 saat içinde ateş, karın ağrısı ve ishale yol açabilir...

PARMAKLARDAN GEÇİYOR

Peki, köpeğinizin yediği mama sizin vücudunuza nasıl geçiyor? Muhtemelen mutfaktan... Birkaç yıl önce yapılan bir araştırma; aniden bulantı ve kusmayla karşılaşan evcil hayvan sahiplerinin önce hayvanlarını beslediğini, sonra kendilerine yiyecek hazırladığını ortaya koymuş. Hayvanlara verilen yiyeceklerde ve insanlarda aynı tip salmonella mikrobu görülmüş. Bu da mikrobun parmaklardan ağza ya da yiyeceğe geçtiğini düşündürmüş. İncelenen dokuz ayrı olayda da, laboratuvar sonuçları bunu doğrulamış. Rapor edilmemiş yüzlerce benzer olay olduğunu da unutmamak gerek...

Salmonella'nın çaresi el yıkamak!

Mama üreticileri, tabii ki ürünlerini satmadan önce salmonella mikrobunu öldürmenin yollarını arıyor. Ama bakterilerin bir kısmı tüm çabalara karşın yaşamaya devam ediyor. Bu yüzden geçen yıl ABD'de salmonella mikrobu taşıyan pek çok köpek maması toplatıldı.
Peki, köpeğinizi bu lezzetli ikramlardan mahrum etmeden, birkaç gününüzü banyoda (Daha kötü durumlarda hastanede) geçirmekten nasıl kurtulursunuz? Cevap çok basit: Kedinizin ya da köpeğinizin mamasına dokunduktan sonra ellerinizi yıkayarak!
Sonuç olarak; hayvanlarınızı mamasız bırakmayın. Önlem olarak elinizin altında sadece su, sabun ya da alkol bazlı temizleyiciler bulundurun. Kaynak: Sabah

8 yorum:

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Gunler Sitresli bu gunlerimizde Ailenizle ve Sevdiklerinizle birlikte guzel gunler gecirmenizi dilerim.Sevgiyle,Saygiyle vede Saglikla Kalin,ALLAHA Emanet olunuz.Saygilarimla

Herzaman olduğu gibi bu sikintili gunlerde sizlerden uzak kaldigim halde beni yalniz birakmiayip blog sayfami ziyaret ederek ve yazmis oldugunuz yorumlariniza tesekkur ederim.

Filistin uzerinden sahte siyaset yapalarida kiniyorum

FILISTIN

Ulu devletim olan Osmanli yikildi
Kan golunde yuzer benim Filistin
Adalet olmayan yerde insanlık bitti
Bizden imdat bekler benim Filistin

Yuz binlerin eli havada hep dua eder
Muslumanlar yigit bir liderde bekler
Bir gun mutlaka Filistin’e olacak sefer
Zaferi Allah’in izniyle gorecek Filistin

Uluhakan gibi bir lider bekleriz bizler.
Butun millet hep onu gelmesini gozler.
Filistin’imde kan ve goz yasi dinmez.
Yaslar icinde olan can kardes Filistin.

Tecavüz var Filistin’de Musluman’a
Israil nekadar guclu bir ulke olsa’da
Sarsilmaz iman sahibi kullar orada
Zafer elbet senin,senin canim Filistin.

Acılar icinde izledim katledildi insanin.
Direnisin gordukçe inandim zafer senin.
Turk milleti olarak arkandayiz top yekun
Belki bugun belki yarin zafer senin Filistin.

Alıntı:Halil Çolak
http://www.antoloji.com/siir/siir/siir_SQL.asp?sair=21432&siir=1094870

Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Gunler Hatay Antakya'dan Sevgiler Güzel bir Pazar tatili'ni Ailenizle ve Sevdiklerinizle birlikte huzur,neşe ve sağlık içinde gecirmenizi dilerim.Sevgiyle,Saygiyle vede Saglikla Kalin,ALLAHA Emanet olunuz.Saygilarimla

DOĞUM GÜNÜM BUGÜN BENİM

Doğum günüm bu gün benim
en mutlu günüm sözde sevdiklerimin beni aradığı
dostlarımın yanımda olduğu
hediyelerin mutlulukların havada uçuştuğu
Dünya'ya adım atışımın ilk günü

Ana rahminden küçük ama sımsacık yuvamdan
yalanların dolanların içine
hüzünlerin gözyaşlarının ortasına düşüşüm
Evet
Bugün benim doğum günüm

Anlamadığım belki de anlamak istemediğim
bir yerlerde bir yalnızlığın
bir yerlerde bir yanlışlığın oluşu
en büyük hediyem sensin dediğimin acı yokluğu.

Durup durup düşünüyorum
Doğum günü dedikleri hüzünlerin mi yoksa sevinçlerin mi
Doğum günü gözyaşlarımı yoksa gülüşlerin günü mü
Ben yanıtını bulamıyorum
Tarifsiz duygular içinde eminim ki ölüm günüm bu günden çok daha huzurlu

Doğum günüm en büyük yanlış olmuş kayıtlara
Geri dönüş yok tersine dönmeyecekse Dünya
Bir düzeltme yolu var
Vurun ölü damgasını yazın bu günü kara sayfalara.

Alıntı:Ufuk Komuscu
http://www.sevdimseni.net/git100349/ufuk-komuscu-dogum-gunum-bu-gun-benim.html

Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayırlı Günler Ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte neşeli ve güzel bir pazar günü tatili geçirmenizi dilerim.Sevgiyle,Saygıyla vede Sağlıkla Kalın ALLAHA emanet olunuz Saygılarımla.

Web sayfama ve Blog Sayfama uğrayıp ziyaret eden mesaj ve yorum bırakan sizlere teşekkür ederim.Şiddetli Girip Olduğumdan dolayı siz kardeşlerimi,Dostlarımı ve Arkadaşlarımı on gündür ziyaret edemedim kusura bakmayın.

YETİŞİR

Beni hatirladikça,
Arasira gönlümü al.
Sokakta görünce, gülümse,
Yanima yaklaş,
Az elin elimde kal.

Evine misafir geleyim,
Kahvemi sen pişir.
Taze doldurulmuş sürahiden
Bir bardak su ver
Yetişir...

Alıntı:Ziya Osman Saba
http://www.siirdefteri.com/index.php?sayfa=siir&siir_id=1759

Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay
http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

http://www.sukruyilmaz.net/images/cuma1.jpg
Hayırlı Günler Cumanız Mübarek Olsun Sağlıklı Neşeli ve Bereketli Güzel Bir Cuma Günü Geçirmenizi Dilerim.Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Sevgiyle Saygıyla ve Sağlıkla Mutlu Esen Kalın.Saygılarımla

EFKAR

Al başını git artık, bir başıma bırak
Efkâr; beni sevdalara karma, bu gece...
Yalnız bırak, yalın bırak, tadında bırak
Efkâr; sen de sen diye, yakarma bu gece...

Bir gamsız şarkıyı, mırıldansın dudağım
Derinden bir ninni çalsın, huzur duyayım
Herkes gibi, kuru yastıkta uyuyayım
Efkâr; gözyaşımı sakın, sakla bu gece...

Kimsesizliğimde hep avundum seninle
Yoldaş oldun, en çetin yollarda benimle
Anla; dostlar da tükenir, zaman gelince
Efkâr, vefasız de; ama kalma bu gece...

Gecenin alacağına yeter mi gücüm?
Konuşsam yıldıza, aya; biter mi sözüm?
Çözeceğim diye, kuru ayaza döndüm
Efkâr; bilmiyorum işte, sorma bu gece...

Alıntı:Sultan Gül
http://www.siirdefteri.com/?sayfa=siir&siir_id=27911

Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay
http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Dostluk dallarda goncadır, Dostluk sırattan incedir, Dostluk herşeyden öncedir, Sönmesin muhabbetin közü, Merhabadır dostun sözü merhaba. http://sukruyilmaz.net/images/cuma6.jpg
Hayırlı Günler Cumanız Mübarek Olsun Ailenizle ve Sevdiklerinizle birlikte Gününüzün Sağlıklı neşeli ve bol bereketli geçmesini dilerim.Sagılarımla.

KIRMIZI GÜL

Geçen yıl sonbaharda,
Kırmızı bir gül,
Bırakmıştım kapına,
Onu alıp kokladın mı,
Kurutup koynunda sakladın mı,
Baktıkça beni hatırladın mı?
Kırmızı gül aşkı anlatırmış,
Aşkımı anlatabildim mi?
Bu sonbaharda da,
Kırmızı güllerle geldim kapına,
Binlerce kırmızı gülle,
Evini gül bahçesine,
Yüreğimi aşk cennetine
Çevirecektim...
Kapın kapalıydı,
Sen yoktun,
Gitmiştin,
Kırmızı güller kaldı elimde,
Bir acı var yüreğimde,
Kırmızı güller kurudu,
Sahipsiz öksüz kaldı,
Bense bi çare,
Kapında nöbetteyim hala...

Alıntı:Umut Gül
http://www.yazgulu.com/siirler/kirmizigul.php

Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay
http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Paylaşacak Dostlarınız Yoksa iyi Şeylere Sahip Olmanın bir Zevki de Yoktur,Deniz Derindir Durulmaz Dostluk Ebedidir Unutulmaz. http://sukruyilmaz.net/images/cuma3.jpg

Hayırlı Günler Cumanız Mübarek Olsun Ailenizle, Sevdiklerinizle birlikte Cuma Gününüzün,neşeli ve Bereketli geçmesini dilerim.Sevgiyle,Saygıyla vede Sağlıkla Mutlu Esen Kalın Allaha Emanet Olun,Saygılarımla.

DOSTLARA GÜNAYDIN

Dostlara günaydın,
Sevgiye sevgi katmak için
yola çıkanlara günaydın.
Dünyaya ışık veren renklendiren güneşe günaydın.
Uyuyanlara çalışanlara koşanlara emekleyenlere günaydın.
Gülenlere ağlayanlara somurtanlara günaydın.
Sevgililere düşmanlara kin besleyenlere günaydın.
Gönlü güzellere yüreği kocamanlara günaydın.
Dağa taşa kurda kuşa günaydın.
Emekçiye, alınterini katık yapanlara günaydın.
Şairlere bahçedeki saksıdaki çiçeklere günaydın.
Sevenlere sevilenlere ayrılanlara terkedenlere günaydın.
Günaydın yokolmuşluğum,günaydın sahte varoluşlar.
Günaydın güzel insanlar,günaydın aydınlıktaki karanlıklar.
Günaydın güzellikler,günaydın sahtelikler.
Gönlü sevgi dolu dostlara günaydın.
Dostluğu dost gibi bilenlere günaydın.
Günaydın güzelliği sevgi ile yoğuran insanlar.

Alıntı:Adnan Çakır
http://www.antoloji.com/siir/siir/siir_SQL.asp?sair=29919&siir=529959

Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay
http://sukruyilmaz.net

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Gunaydin Hayirli Gunler Yeni ve Guzel bir Gunesli Gun'e Baslarken Gunlerinizin ve Gecelerinizin Neseli Saglikli ve Guzel Gecmesini Temenni Ederim. http://sukruyilmaz.net/img/gunaydin4.jpg

Yaşam Gulmeyi Sevgi Hak Etmeyi Vefa Unutmamayi Dostluk Sadik Kalmayi Bilenler Icindir

Sevgiyle,Saygiyla vede Saglikla MUtlu Esen Kalin Allaha Emanet Olunuz.

Saygilarimla.

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay
http://sukruyilmaz.net

ESKİ TAS ESKİ HAMAM

Bir gun karsilasirsak, sorma sakin bana beni
Ben yine ayni ben'im, her sey bildigin gibi
Gecmis olsa da yillar, gectigim hep ayni yollar
Degisen tek sey su ki, sarmiyor artik beni, sevdi sandigim kollar.

Acik kaldi kapilar, kapanmadi yaralar
Sevgi cicekleri soldu, simdi bombos seralar
Yesil topraga hasret, mavi deniz yelkensiz, mavi gok bulutsuz
Benim benle savaşım, o da şimdi umutsuz.

Isyankar gonlumde bastirilmis duygular
Hep boluk porcuk simdi, yarim kaldi uykular
Yasamdan bekledigim hicbir sey degil tamam,
Eski tas, eski hamam, bi turlu yikanamam.

Kaynak: Hayale Daldigim Demler/Yaprak Yayinlari, Subat 1997
Alinti:Tuba Suphiye Balkanli
http://www.siirdefteri.com/?sayfa=siir&siir_id=20814

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Gunler Bu talihsiz gunde gunuzun saglikli gecmesini dilerim.Turk Milletinin ve Turk Silahli Kuvvetlerinin ve Sehit Ailelerinin Basi Sağolsun Allah Yakinlarina ve TURK Milletine Sabirlar Versin.
Teroru ve Terore destek verenleri, Serefsizleri Nefretle Kiniyor vede Lanetliyorum

Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay
http://sukruyilmaz.net

SARISAÇLIM MAVİ GÖZLÜM

Sana Hasret Sana Vurgun Gönlümüz
Neredesin Mavi Gözlüm
Nerde Nerde Nerdesin Dost
Bu Gemi Bu Karadeniz
Sarı Saçlım Mavi Gözlüm
Nerde Nerde Nerdesin Dost

Ararım İzini Dolmabahçeden
Bir Daha Dönmezmi Bu Yola Giden
İçimde Sen ,Gözümde Sensarı Saçlım Mavi Gözlüm
Nerde Nerde Nerdesin Dost

Kurban Olam Yürüdüğün Yollara
Kara Peçe Yakışmıyor Kullara
Uyan Bak Bizim Hallara
Sarı Saçlım Mavi Gözlüm
Nerde Nerde Nerdesin Dost

Bulutlar Terinden, Dağlar Kokundan
Sarhoştur Sevdiğim Mahsuni Bundan
Bir Daha Gel, Gel Samsundan
Sarı Saçlım Mavi Gözlüm
Nerde Nerde Nerdesin Dost

Alıntı:Kaynak: Asik Mahzuni Serif Yöre: Afsin
http://www.sarki-sozleri.com/sozler/asik-mahzuni-serif/sari-saclim-mavi-gozlum.html


ZAP ŞİİRİ(mehmetçik)

Karanlık gecede kara sudan zap suyuna giden yol,
Dolunay azaplığında vatanımın,
Ay örgüsü saçlarına vurgun düşmüşüm,
Alın yazımıza vatan ve bayrak, şehitlik yazılmış

En güzel türküyü kurşun söyler özüme,
Ola ki Tendürek ağıdı Cudi, Havar türkülerinde,
Muhabbeti bulurum bir zaman,
Şahadetse aslanların savaşında,

Ölümsüzlük, şehitlik, bayrak hilalinde,
Can veren, kan veren yiğitler,
Yar gönlümüze düşende, çıktık dağların başına
Karanlık gecede el uzattık hilale,
Vurgun yedik seher rüzgarında,
Gurbet türküleriyle selam ettik yar diyarına,
Savaş türkülerinde kendimizi bulduk,
Vatan türküsüyle huy eyledik her zaman

Kürşat baskınlarında şahadetime destur verilirken,
Tekbir-i ilahi ki bayrağımdaki iman,
Yıldız yüceliğinde vatan olası gönül,
Neylerim, neylerim sensiz acep?

Seninle gezerim Şavşat’ı, Kars’ı,
Seninle inerim Bingöl’den Van’a,
Muş’tan el ederim Adıyaman’a,
Ben deli sevdalar yaşar uykusu geçerken,
Keleş sesinde yas tutarım,
Ölen şehitlerin ardından,

Mimarisi olduğum Anadolu’yu gezerken,
Nasibim bir kurşun olup da, düşersem toprağa,
Eğer, eğer toprak bana asmışsa bağrını,
Damla damla düşüyorsa toprağa kan,
Bayraklara sarılıyorsa tabutlar,
Analar, analar ağlıyorsa yitik erlerinin ardı sıra,
Gelinler, gelinler yas tutuyorsa yiğit erlerinin ardından
Ki Türk devleti öksüz kalacaksa eğer,

Koyuver şahin misali saldırsın İbrahim’in delilerini,
Mehmetçesine, çakal sürüsüne,

Ay gökte kaldıkça,
Ulu kocaların, ak sakalların duası
Üstüne olsun.(Amin)

Alıntı: Internet