7/14/2008

YAZ VE KALP HASTALIKLARI

Kalp Hastalarının Hastalıkları Gereği Yaşam Boyu Dikkat Etmeleri Gereken Bazı Kurallar Vardır.

Bunlar Çoğu Kez Hastalar Tarafından Yeni Bir Yaşam Şekli Olarak Algılanır. Mümkün Olduğunca Da Uymaya Özen Gösterilir.

Her Mevsimin Kendine Özgü Güzelliği Ve Özelliği Vardır. Kışın Karı Ve Soğuğu Ile Yazın Sıcağı Ve Denizi Bunların Başında Gelir.

Kalp Hastası Olan Kişi Yazın Ve Denizini Çok Seviyor Da Olsa, Kendini Mümkün Olduğunca Sıcaktan Ve Yaz-Deniz Keyfi Adına Yorgunluktan Korumalıdır. Bu Nedenle Sıcağın Ve Koruyucu Hareketlerin Sakıncalarına Kısaca Değinmek Uygun Olur.Sıcaklık Ve Deriİnsanlar Içinde Bulundukları Ortama Uyum Sağlamada Kendilerine Yardımcı Olan Donanımlara Sahiptirler.

Çevrenin Ve Kendi Vücut Isınlarının Durumuna Uyum Sağlamada Deri Çok Önemli Bir Rol OynarDeri, Damarlarının Durumunu Ihtiyaca Göre Ayarlayarak Damarların Genişlemesi Veya Damarların Daralmasını Sağlayarak Çevrenin Sıcağına Uyum Sağlar. Kişinin Sıcağa Uyum Göstermesinde Terleme Ve Titremeninde Önemli Bir Ayarlayıcı Rolü Vardır.

Deri, Normal Koşullarda Normal Isıdaki Ve Istirahatteki Erişkin Bir Insanda Kalp Debisinin % De 5-10′U Kadar Bir Kan Taşır. Isının Artmasıyla Deri Kanlanması Artar.Aşırı Isı Artması Hallerinde Kap Debisinin % 50-60′I Deriye Gider. Bu Gibi Hallerde Derinin Sempatik Vazokonstriktör Sinirleri Arayıcılığı Ile Çeşitli Refleks Yollar Sayesinde Dolaşım Düzenlenmesi Yapılarak Kontrol Altına Alınır.

Yazın Aşırı Sıcaklarda, Sıcağa Uzun Süre Maruz Kalmakla En Sık Görülen Aşırı Halsizlik, Yorgunluk Hatta Bitkinlik Düzeyindeki Tablolardır. Sıcak Çarpması (Güneş Çarpması) Bu Durumlardan Biridir.
Ortamın Isısının Artmasıyla Kişinin Deri Ve Çeşitli Organlarında Oluşan Temel Değişiklikleri Şöyle Özetleyebiliriz.

1- Dolaşimda ,Kanin Büyük Kismi Deriye Yöneldiği İçin Derinin Kan Akimi Ve Kan Miktari Artar.
2- Kalb Debisi Ve Atim Hacmi Azalir.
3- Arteriyel Kan Basinci ( Tansiyon ) Düşer.
4- Karin İç Organlarinin Kanlanmasi Azalir.
5- Kaslarda Kan Akimi Azalir.
Bu Değişiklikler Yorgunluk Yaratabilecek Düzeyde Güç Sarfiyatını Gerektiren Her Türlü Beden-Sel Faaliyette Daha Da Artar.Böyle Durumlarda Kalbin Işinin Artması Dakikadaki Atım Sayısı-Kasılması Da Artar.
Yukarıdaki Açıklamaya Çalışmaya Çalıştığımız Özelliklerden Ötürü Hipertansiyonlu, Kalp Yetmezlikli, Koroner Arter Hastalıklı Ve Tedavi Altındaki Hastların Şunlara Dikkat Etmleri Uygun Olur.
Fazla Sicağa Maruz Kalmayiniz.Yürüyüş Ve Gezintilerinizi Sabah Erken Veya Akşam Serin Saatlerde Yapiniz.

Günlük Su Alımınız Kısıtlanmış Bile Olsa,Yazın Çok Sıcak Zamanları_Da Ve Aşırı Terlediğıniz Dönemlerde Su Kaybınız Artacağı İçin Yeterli Suyunuzu (Günde Ortalama 2-2,5 Litre)
Terle Birlikte Vücudun Elektrolit Kaybı, Özellikle Sodyum (Tuz) Kaybı Fazla Olacağı İçin-Tuz Kısıtlamalı Bir Rejim İçindeyseniz Doktorunuzun Fikrini Alarak Yemeklerinize Biraz Tuz İlave Edebilirsiniz.

Deniz Kıyısında Tatilde İseniz, Kumda Yatıp, Güneş Banyosu Yapmayınız.
Denize Sabah Veya Akşam Üzeri Giriniz.
Denizde Uzun Süre Yüzmeyiniz.
Eğer Denizde Dalma Alışkanlığınız Varsa Dalmayınız.
Tok Karnına Denize Girmeyiniz.
Fazla Yaglı, Kızartmalı, Ağır Gıdalar Yerine, Bol Sebze, Haşlama Veya Izgara, Hafif Gıdalar Tercih Ediniz.
Eğer Diabetes Mellitusunuz (Şeker Hastalığı) Yoksa Bol Meyva Yiyiniz.
Bacaklarınızda Kronik Venöz Yetmezlik (Varis) Varsa, Denizde Belinize Kadar Olan Bir Su Seviyesinde Yürüyüş Yapınız.
Asla Kum Banyusu Yapmayınız.
Hipertansiyonlu İseniz, Tansiyon İlacınız Fazla Gelebilir, Dozunu Doktorunuza Tekrar Sorunuz.
Aşırı Sıcaklarda Ritm Bozuklukları Olabılir.

Bu Kurallara Uymadığınız Takdirde Hangi Sebeple Meydana Gelmiş Olursa Olsun Kalp Yetersizliğiniz Kaybolmuşken Yeniden Ortaya Çıkabilir, Hafiflemişken Ağırlaşabilir.
Sükün Bulmuş, Kaybolmuş Kalb Ağrılarınız (Angina Pectoris) Yeniden Başlayabilir.
Deniz Ve Sicağa Karşilik Serin Yayla Tatilini Tercih Edebilirsiniz


HİPOTANSİYON, DÜŞÜK TANSİYON
tansiyon düşüklüğü Büyük tansiyon, 11'den aşağı düştüğü zaman tansiyon düşüklüğü vardır. Bu duruma tıp dilinde hipotansiyon denir. tansiyon, ateşli hastalıklar sırasında, büyük kanamalardan sonra, iç salgı bezi bozukluklarında veya herhangi bir hastalıktan sonraki iyileşme döneminde düşer.
Bazı kadınların aybaşı hallerinde, veya sıcakta fazla ter kaybından sonra veya sinirli kimselerde de tansiyon düştüğü görülür. Devamlı olarak tansiyon düşüklüğü önemli bir hastalığın işareti olabilir.
Halk dilinde vertigo denen baş dönmelerinin nedenleri çeşitlidir.
Bunlardan başlıcaları şunlardır:
Kulak ağrısı.
Araç tutmaları.
Ani hava değişimi.
Bazı göz hastalıkları.
İlaç zehirlenmeleri.
Düşük veya yüksek tansiyon.
Damar sertliği ve bazı kalp hastalıkları.
Kansızlık ve kan hastalıkları.
Mikrobik hastalıklar.
Beyin hastalıkları.
Sara ve bazı ruh hastalıkları.
Tedaviye başlanmadan önce hastalığın gerçek nedeninin tespit edilmesi gerekir. Baş dönmelerine yapılacak ilk iş hemen oturmak veya öne eğilmek ve mümkünse hemen yatmaktır. Baş dönmesi sık sık oluyorsa mutlaka bir doktora gitmek gerekir.

Kulak çınlaması, kulak uğultusu veya kulak vızıltısına, tıp dilinde tinnitus denir. Çok çeşitli nedenleri vardır. Bunlar arasında, kulak kiri, içkulak iltihabı, ortakulak iltihabı, menier hastalığı, ateşli hastalıklar, yorgunluk, zafiyet, bazı ilaçlar, yüksek veya düşük tansiyon sayılabilir. Bu nedenle doktora başvurmak gerekir.

Kan basıncına tansiyon denir. Kalp her kasılışında belirli miktardaki kanı atardamarlara pompalar. Bu sırada da, kan basıncı en yüksek seviyeye çıkar. Buna büyük tansiyon denir. Kalbin iki kasılışı arasında geçen zaman içinde ise, kan basıncı en düşük seviyeye iner. Buna da küçük tansiyon denir. Büyük tansiyon ile küçük tansiyon arasındaki fark da nabız basıncını gösterir. tansiyon yaşa bünyeye ve tansiyon ölçüldüğü andaki ruhi veya bedeni duruma göre farklılık gösterir. Yaşlandıkça tansiyon yükselmesi normaldir.